Sådan er reglerne for firmarejser i 2018
Står du og din virksomhed og planlægger en kommende firmarejse for alle eller en afdeling i firmaet, er der garanteret flere spændende dage at se frem til for medarbejderne.
Før afgang er det dog en stor fordel at være helt klar over, hvordan reglerne på området for beskatning af firmarejser er. Her er det helt afgørende, om der er tale om en rejse, som handler om firmaets erhverv, eller om der snarere er tale om en tur, der er præget af fornøjelse for medarbejderne.
Mange muligheder for destinationer
Foto credits: Skatepro.dk.
Hvorvidt rejsen kan betragtes som en firmarejse med et erhvervsmæssigt formål eller ej, handler først og fremmest ikke om, hvor turen går hen. Har I eksempelvis planlagt en firmaskirejse for medarbejderne, er det altså udelukkende formålet med turen, der afgør, om medarbejderne vil blive beskattet af rejsen, eller om turen er fradragsberettiget.
Som hovedregel kan man sige, at firmarejsen skal være til gavn for virksomhedens vækst, og at fornøjelse og turisme skal være på et minimum, hvis der skal være tale om en erhvervsmæssig firmarejse.
Man kan altså sagtens være indlogeret på et skisportssted og samtidig være fradragsberettiget på turen. Det afgørende er, om der er et klart erhvervsmæssigt formål med destinationen.
Dertil skal påpeges, at rejsen dog ikke vil blive betragtet som erhvervsmæssig af SKAT, hvis I udelukkende er taget til en bestemt destination for at fordybe jer i ved en opgave. Der skal være en konkret grund til, hvorfor netop den destination er relevant og vigtig for firmaets erhvervsmæssige formål med turen.
Start med firmaet og slut af med turisme
Hvis virksomheden planlægger en firmarejse til en destination, hvor det er oplagt for medarbejderne også at få et par dage fri, hvor de kan nyde omgivelserne og lære hinanden bedre at kende uden for arbejdets faste rammer, findes der den mulighed, at man kan forlænge firmarejsen.
Det foregår ved, at du forlænger din rejse, så den sluttes af med et par dages fornøjelse, hvor det ikke handler om arbejde.
Det behøver ikke koste mere med en skirejse per dag end opholdet på et konferencecenter i Danmark, ifølge skisport.dk.
På den måde betaler firmaet fortsat for din billet og andre omkostninger tur/retur, mens du selv står for at dække udgifterne de dage, hvor du er på privat ferie. Således adskilles arbejde og privat ferie helt, og du vil ikke blive beskattet de dage, hvor du faktisk er på arbejde med resten af firmaet og medarbejderne.
LÆS OGSÅ: Nye regler for dagpenge
Betalte udgifter ved firmarejser
Der findes to muligheder for, hvordan dine udgifter bliver dækket, når du rejser for eller med dit firma.
Du kan få dine udgifter dækket ved rejsegodtgørelse efter statens takster, hvor du får udbetalt et fast beløb til overnatning og kost. Du behøver derved ikke at dokumentere dine udgifter. Omvendt kan du også få dækket dine rejseudgifter af firmaet ved at indlevere dokumentation for disse og efterfølgende få pengene udbetalt af firmaet. Hvilken mulighed der vælges, afhænger naturligvis af firmaet, rejsen og den rejsende.