Sådan klæder du dig på til de forskellige jagtsæsoner

En god garderobe er afgørende for din komfort på jagtturen. Er du for kold eller varm, kan det hurtigt gå ud over blandt andet koncentrationsevne, præcision og overskud på resten af jagtturen. Derfor bør du overveje grundigt, hvad du tager på – og ikke kun i forhold til et par gode jagtstøvler til de lune perioder eller et par jagtgummistøvler med god støtte og isolering til vinteren, men også de inderste lag, varme mellemlag og en solid, praktisk jakke.

De danske jagttider strækker sig over forskellige måneder, og derfor bliver du nødt til at have lidt forskellige i din garderobe, så du kommer godt igennem de lune såvel som varme perioder. Find lige det du skal bruge på Friluft.dk, som har kvalitetsrigt jagttøj til gode priser med tøj fra nogle af de største jagtmærker på markedet. Det giver dig mulighed for at skabe en varieret jagtgarderobe til en god pris og blive helt klar til starten på jagtsæsonerne. Du kan se det store udvalg af jagttøj her: https://friluft.dk/jagt/toej.

Et år med flere jagtperioder i skiftende vejr

De fleste forbinder jagtperioder med vintermånederne, men der ligger alligevel jagttider i Danmark uden for de kolde måneder. Mange af de store jagtsæsoner begynder allerede i starten af september – og selvom kalenderen siger efterår, vil du ofte opleve et relativt lunt og mildt vejr det meste af den første måned. Forår og sommer er derimod ikke de største jagtsæsoner, men det står ikke helt stille i den periode alligevel – der er nemlig nogle måneder mellem maj og juli, hvor du må jage råbuk.

Der skal selvsagt flere og andre typer lag på, når kulden først bider sig fast, end når du går på jagt om sommeren eller i sensommeren. Som nævnt starter de fleste jagtsæsoner allerede i september, mens andre starter nogle måneder senere, og mange af dem varer til december eller helt til januar. Det betyder, at store dele af dine jagtture foregår i meget koldt vejr, hvor du måske kommer ud for både blæst, regn, slud og sne – og det gør det nødvendigt at bygge på med flere lag, så du holder varmen og ikke bliver våd i selv det værste vejr.

Åndbare, lette og fleksible lag i de lune måneder

Til de lune måneder er det vigtigt, at du vælger let og åndbart tøj, så du kan komme af med både varme og sved. Start for eksempel med noget godt, svedtransporterende og åndbart jagtundertøj – enten i kort eller lang længde – og brug en fleecetrøje eller en anden varmere trøje ud over. Det er nemt at tage trøjen af igen, når du får det for varmt, eller bygge videre med et lag mere, hvis det er for koldt kun med en trøje over.

Det er nemlig vigtigt at tænke over fleksibiliteten ved dine lag – hvor nemt er det for dig at justere temperaturen ved at tage lag af og på? En jagtvest er en god mulighed for at skabe mere varme uden at pakke dig alt for godt ind – det er især godt fra september-sæsonen og frem, hvor kulden langsomt kommer snigende. Vesten giver dig desuden mere bevægelsesfrihed, så du, selvom du har både jagtundertøj, trøje og vest på, ikke begrænser dig selv i dine bevægelser.

Isolerende, vind- og vandtætte lag i de kolde måneder

Når sæsonen skifter, er det derfor vigtigt, at du skifter det korte jagtundertøj ud med det lange og vesten ud med en jakke. En jagtjakke er lige så vigtigt som et par gode jagtbukser. Jakken er laget udenpå dit varme, mellemste lag – for eksempel en fleecetrøje, uldtrøje eller noget andet varmt – der skal beskytte dig mod vejret. Skal du have mere varme, end du får med en enkelt trøje, kan en termovest eller varmevest være en god idé – den giver dig nemlig mere fleksibilitet i dine bevægelser, selvom du har en del lag på.

Du kan også overveje at bruge et par overtræksbukser over dine jagtbukser, så du kan sætte dig på den våde og kolde jord, uden du bliver våd helt ind til skindet. Det er desuden en god idé at have flere strømper med og en ekstra trøje, så du kan få tørre strømper og en varm trøje mere på, hvis vejret pludselig viser sig fra sin værste side.

Beskyt også både hoved og hænder med en hue eller et pandebånd, en god halsedisse og et par praktiske jagthandsker. I forhold til handsker er det en god idé at tænke over, om du vil skulle tage dem af for at trykke på aftrækkeren, eller om de for eksempel skal have en klap ude ved fingerspidserne, som du kan slå op uden at tage handskerne af, så du kan skyde uden at gå på kompromis med fingrenes bevægelsesfrihed.

Leave a Reply