Husk lokalplanen, når du renoverer butikkens front

Den varme og solrige sæson i Danmark er for det meste relativ kort. Alligevel vil mange danskere gerne have mulighed for at sidde udenfor på trods af regn og blæst.

Derfor gør mange restauranter, cafeer og butikker brug af markiser til deres facader.

De kan nemlig skærme mod vind og vejr og i stedet forlænge de varme måneder, så cafeens eller restaurantens gæster kan sidde udenfor og nyde en bid mad eller en cigaret.

Som restaurant- eller butiksejer skal man dog være helt sikker på, at den markise, man monterer, er godkendt af den lokalplan, der er lavet for området, hvor restauranten eller butikken er placeret.

Problemer med ulovlige markiser

I Skagen er flere restauranter endt i hård modvind, efter at deres markiser er blevet vurderet til at være i direkte strid med kommunens lokalplan. Ud af de fire berørte restauranters facader er afgørelsen indtil videre, at kun en enkelt af de allerede opsatte markiser får dispensation.

Det betyder med andre ord, at de resterende markiser skal tages ned og eventuelt udskiftes med andre godkendte modeller.

Gitte Nordmann, der ejer Foldens Hotel, er ærgerlig over den beslutning, som plan- og miljøudvalget i Frederikshavn Kommune har taget, og mener, at det direkte kan skade turismen i byen og resultere i en nedgang af besøgende. Skagen lever i høj grad af turisme, der gennem hele sommerperioden præger den nordjyske by, og derfor er det ifølge Gitte Nordmann vigtigt at lave tiltag, der skaber mere plads til byens gæster, og samtidig giver en længere sæson.

For Foldens Hotel i Skagen er det tre år siden, at de udskiftede deres gamle markise med en større og mere holdbar variant. Gitte Nordmann er ikke i tvivl om, at det vil få konsekvenser for ikke bare antallet af gæster på Foldens Hotel, men også resultere i at Skagen bliver mindre attraktiv som turistby.

Formanden for plan- og miljøudvalget i kommunen, Anders Brandt Sørensen, lover, at alle de konkrete sager vil blive behandlet grundigt og enkeltvis.

En del af lokalplanerne

En lokalplan, der omfatter regler for montering af markiser, er langt fra usædvanlig. Faktisk har mange kommuner indført specielle retningslinjer for, hvilke markise-modeller butikker og restauranter må sætte op uden for deres forretning.

Der kan være flere forskellige grunde til, at nogle markiser er ulovlige i visse kommuner. Det kan eksempelvis dreje sig om en ubalance mellem markisens størrelse og omfanget af forretningen. Det afhænger af den enkelte kommunes retningslinjer og gældende praksis.

I nogle sager kan der gives dispensation, ligesom det indtil nu er tilfældet med en restaurant i Skagen, men normalt set, bør man altid undersøge sin kommunes regler grundigt, inden man monterer en ny markise på sin facade.

Overvej en markise

Har du undersøgt, hvilke markiser der er godkendt ifølge din kommunes lokalplan, kan det dog være en god ide med vandtætte markiser til din butik eller restaurant, da du dermed sørger for, at dine gæster og besøgende kan sidde udendørs i mere end blot et par måneder om året.

Se de vandtætte markiser hos https://www.markiseeksperten.dk/

Kilde: nyhederne.tv2.dk

You may also like...

Leave a Reply