Sådan er retningslinjerne for opsamling af regnvand

Der er mange fordele ved at indsamle regnvand for eksempel til brug ved toiletskyl, tøjvask og vanding af blomster. Inden du installerer et regnvandsanlæg er der imidlertid nogle retningslinjer, du skal være opmærksom på.

De vigtigste får du lige her.

Placering af regnvandstank

Når man installerer et regnvandsanlæg, graves en regnvandstank ned i haven. For at gøre rørlægningen nem og ligetil, graves tanken ned så tæt på huset som muligt. Den skal være mindst 2 meter fra vej og skel, og derudover kan der være særlige regler for opgravning i lige netop dit område, så det skal du naturligvis være opmærksom på.

Tanken graves ned for at opnå en kølig temperatur, så der ikke kommer bakterier i vandet, og desuden gør nedgravning, at der ikke kommer sollys til, og dermed undgår du også forekomsten af alger i vandet.

Anlægget skal installeres af professionelle

Nedgravningen af din regnvandstank kan du sagtens selv stå for, så længe du følger de medfølgende instrukser.

Der skal imidlertid professionelle fagfolk til resten af installationen, så man er sikker på, det bliver gjort rigtigt. Således skal der altså professionelle til at stå for frakoblingen fra kloaknettet og tilkoblingen til huset fra tanken.

Ved fejl kan man risikere forurening både af det opsamlede regnvand og af grundvandet i nærområdet, og derfor er det vigtigt at det er professionelle, der tager sig af disse ting.

Regnvandsanlæg i institutioner

Langt hen af vejen er det ikke tilladt at installere regnvandsanlæg i institutioner – fx. i Sønderborg kommune.

Det gælder eksempelvis børnehaver og vuggestuer, bosteder for psykisk syge, hospitaler og så videre.

Grunden til dette er, at der kan være bakterier i regnvandet, som særligt udsatte personer ikke kan tåle, og som en sikkerhedsforanstaltning vil man derfor helt undgå at få regnvandet ind i institutionen.

Generelt skal man være opmærksom på, hvad man bruger regnvand til, for nok kan det sagtens bruges til toiletskyl og tøjvask, og det kan også snildt bruges til vanding af blomster, men har du køkkenhave, skal du undgå at bruge regnvand til at vande afgrøder, som spises rå grundet faren for bakterier.

Tjek din kommune

Overordnet set er ovenstående reglerne for installation af et regnvandsanlæg, men der kan være specifikke regler fra kommune til kommune.

Inden du installerer en regnvandstank, kan du altså med fordel tjekke kommunens hjemmeside, eller kontakte kommunen og tjekke op på reglementet, så du er sikker på, at det hele foregår efter bogen. Desuden kan der naturligvis være nogle forskellige regler, alt efter hvor du bor.

Bor du til leje, er det klart, at du skal konferere med din udlejer, inden du starter projektet, og selv hvis du er husejer, kan der være regler for opgravning i dit konkrete område. Når først du har fået styr på de regler, der gælder i din konkrete situation, er du dog hurtigt klar til at installere dit nye regnvandsanlæg og dermed spare på det rene drikkevand, som vi bruger unødvendigt meget af på eksempelvis toiletskyl og tøjvask.

Besøg regnvandstanken.dk for at læse mere om mulighederne og se priser på regnvandstanke.

 

You may also like...

Leave a Reply