Radon er stadig et problem i mange danske hjem

Det er de færreste danskere, der er klar over det, men radon er stadig i dag et stort problem i rigtig mange hjem.

Såfremt det skulle vise sig, at man som husejer efter en måling finder ud af, at der befinder sig alt for meget radon i hjemmet, har man dybest set kun to muligheder.

Enten er man nødsaget til at bruge nogle midler på at forbedre og nedsænke dette tal, eller også må man blot acceptere tingenes tilstand, hvormed man evt. udsætter beboerne for fare.

En gasart, der er svær at lokalisere og udrydde

Det kan nedsænke værdierne at lufte godt ud, men det fjerner ikke problemet med radon. 

Det skræmmende ved radon er, at man ikke har mulighed for hverken at lugte, se eller mærke det, og det kan netop af denne årsag være svært at lokalisere og udrydde denne farlige gasart.

Det er primært i undergrunden, at radon findes, men det kan meget nemt invadere danske hjem, hvilket det blandt andet gør ved at finde vej gennem revner eller sprækker.

Det er særligt i den østlige del af Jylland, at der findes en utrolig stor mængde af radon nede i jorden. Af denne årsag opfordres man til at sørge for at få foretaget en måling, såfremt man bor i et hus i Østjylland, der er blevet bygget før år 1998.

Er du interesseret i en radonmåling, kan du læse meget mere om det hos https://radonanalyse.dk/.

Radon kan resultere i lungekræft

Det var netop en radonmåling, som en familie fra Randers fik foretaget efter en opfordring, hvorefter de fik bragt den forfærdelige nyhed om, at deres hjem havde et radonniveau på hele 700 Bq/m3, hvilket er utroligt højt.

Det vil altså sige, at der er alt for meget radon i deres hjem, og det er uden tvivl noget, der bekymrer familien, især da de har tre mindre børn.

Der er ingen tvivl om, at man bør tage det meget alvorligt, såfremt man finder ud af, at radonniveauet i ens hjem er for højt, i og med at undersøgelser viser, at radon er skyld i cirka 300 tilfælde af lungekræft i landet om året.

Det skal i forbindelse med dette nævnes, at ved størstedelen af disse tilfælde er der tale om rygere, da risikoen for at blive udsat for radon er 25 gange større, hvis du er ryger.

Det er kan være nødvendigt at sikre sit hjem mod radon

Det kan således være en rigtig god ide at få målt, hvor meget radon man har i sit hjem. Det anbefales i forbindelse med dette, at man straks søger hjælp, såfremt der er tale om et radonniveau på over 200 Bq/m3.

Det skal dog ikke være nogen hemmelighed, at det koster lidt at få nedbragt radonniveauet i ens hjem, da der er tale om en omfattende proces. Men det kan blive endnu dyrere at lade være. Man kan derfor være nødsaget til selv at investere lidt i måling, hvis man vil tjekke om der er stråling fra radon i undergrunden ved bygningen.

Læs meget mere om familien fra Randers og deres historie via dette link (tv2.dk) – eller se historien nedenfor:

You may also like...

Leave a Reply