Oversigt og guide til Danmarks A-kasser

A-kasserne er en central del af Danmarks velfærdsstat og for arbejdere landet over er det vigtigt at vide, hvad der kendetegner de mange forskellige A-kasser.

Læs med her og få et hurtigt overblik over de største og vigtigste.

Skal du bruge info om priser på A-kasserne henviser vi til denne oversigt hos Fagmagasinet.dk.

A-kassen ajks

Hjemmeside: ajks.dk
Stiftet: 1964

A-kassen for Journalistik, Kommunikation & Sprog har siden sin stiftelse i ’64 dækket ikke bare Journalister, men også kandidater indenfor kommunikation, fotografer, web-redaktører, oversættere, freelancere i mediefaget, billedkunstnere mfl. AJKS har 23.033 medlemmer i skrivende stund, og samarbejder med både Dansk Journalist Forbund og Kommunikation og Sprog.

Begge disse forbund har nemlig fokus på AJKS’s faggruppe, der også har ret anderledes arbejdsvilkår end resten af Danmarks arbejdere. Kontingentet er på 437kr pr. Måned, hvilket er meget lavt i forhold til konkurrencen. Der er mulighed for hjælp til CV, motiveret ansøgning, IT kurser og netværksarrangementer.

A-kassen LH

Hjemmeside: lederne.dk
Stiftet: 1970
Med mere end 115.000 medlemmer er A-Kassen Ledernes Hovedorganisation/Ledernes a-kasse den største a-kasse for ledere i landet. Den blev stiftet i 1970 i København, og både a-kassen og medlem af organisationen koster 521,33kr i måneden.

A-kassen alene koster 453kr. Her medfølger så services som rådgåvning, kurser og uddannelser specielt rettet mod ledere i erhvervslivet. LH har en god historie når det kommer til genansættelse – de ledige medlemmer i organisationen kommer meget hurtigt tilbage på arbejde. Til gengæld har de dette udvalgs absolut laveste medlemstilfredshed – sølle 2.6/10 på Trustpilot.

CA a-kasse

Hjemmeside: ca.dk
Stiftet: 1961
CA står ikke længere for noget, men er et levn fra opstarten hvor arbejdsløshedskassen gik under navnet Civiløkonomernes A-kasse. Siden da er A-kassen blevet meget mere bred, og har spredt sig over salg, marketing, business, ledelse og økonomi.

Med andre ord, en stor del af de, der har erhvervsøkonomisk uddannelse. De har i skrivende stund godt 58.000 medlemmer. Kontingentet er på 481 kr pr. Måned, og blandt fordelene ved medlemskab er blandt andet tillægsforsikring, karierrerådgivning, coaching og kurser – uanset om du er i arbejde eller ej.

De fokuserer på karierreudvikling blandt deres medlemmer, og har en væsentligt højere medlemstilfredshed end den gennemsnitlige A-kasse (Kilde). De har en skyhøj medlemstilfredshed med 9.2 ud af 10 på trustpilot – den højeste i dette udvalg..

Dana a-kasse

Hjemmeside: dana.dk
Stiftet: 1976
Dana er de selvstændiges a-kasse. Hermed ment, at de ekstra fordele retter sig mod disse medlemmer. Disse fordele inkluderer networking-arrangementer, sparring, pensionstilbud og tillægningsforsikring.

Kontinget-prisen er på 585 kr, og der tilbydes rykker- og inkassoservice og diverse tilbud på services. Dana har 36.400 medlemmer.

Der er rådgivning, hvis uheldet er ude og man må lukke sit firma og Dana har erfaring med at arbejde for selvstændiges rettigheder gennem deres virke.

Det faglige hus’ a-kasse

Hjemmeside: detfagligehus.dk
Stiftet: 2002
Det Faglige hus startede med at være en fagforening for tekniske funktionærer ii 1988, men er i dag både flere forskellige fagforeninger og a-kasser der dækker alle uanset hvilket job eller hvilken branche de arbejder i.

Det er det man kalder et paraply-brand, idet navnet dækker over mange forskellige ting.

Trustpilot giver dem en fin score på 8.7/10.
A-kassen er uden religiøst ståsted og er desuden upolitisk. Du skal altså ikke bekymre dig om, hvad de støtter (fossile brændstoffer, religiøse organisationer, kontroversielle partnere). Det faglige hus er den billigste kombinerede fagforening og a-kasse med et kontingent på 541 kr. Per måned (462 kr uden fagforening).

Der er da også hele 118.000 medlemmer. Til gengæld kniber det lidt med fordelene – der er rådgivning og støtte til et udvalg af retssager om året, men ellers er der primært tale om tilbud, billetter til arrangementer og konkurrencer.

Fordi a-kassen og fagforeningen er uden et specifikt fokus er der ikke målrettet hjælp til nogen faggruppe.

Fagforeningen og a-kassen vokser stort på trods af, at der er et generelt fald i a-kasse medlemskab. Det faglige hus er en gul fagforening – læs mere om dét i afsnittet om Krifa i denne artikel.

Frie Funktionærers a-kasse

Hjemmeside: f-f.dk
Stiftet 1951
Frie Funktionærer blev stiftet under navnet Firma-Funktionærerne, men er nu åbent for alle lønmodtagere – også selvstændige. Det er både en a-kasse og en fagforening.

Der er som nogle andre a-kasser mulighed for juridisk bistand, men det er frivilligt og kræver henvendelse. A-kassen kæmper for demokrati, fleksibilitet og rummelighed på arbejdsmarkedet. Det betyder at de er og var modstandere af eksklusivaftaler, der blev forbudte i 2006.

De vægter individualitet lige så højt som det kollektive, og har hovedsæde i Odense.

Der er blot 26.000 medlemmer, men tilfredshed er 9,1 ud af 10 ifølge a-kasse-dk – en af de højeste scorer på Trustpilot. Prisen for kontingent er 468 kr om måneden. Fagforeningen koster fra 69 kr i måneden.

FTF-A

Hjemmeside: ftf-a.dk
Stiftet 1976
FTF-A lønsikring tilbyder mange fordele set i forhold til det lave kontingent på 442 kr pr. Måned. Der er hjælp til CV-skrivning, samarbejde med organisationer, der står for karierreudvikling, jobrådgivning(flere stoler statistisk set på jobrådgivning fra a-kasser end jobcentre), inspirationsmøder til kunstnere, jobsøgningsnetværker og møder på engelsk.

En af grundene til den lave pris er da også det høje medlemstal på 131.400. FTF-A er en del af FTF – en hovedorganisation, der dækker 450.000 ansatte offentligt som privat. Det er mere end 80 forbund og fagforeninger. A-kassen er politisk uafhængig. Trustpilot giver dem en god medlemstilfredshed på 7.5/10.

Krifa A-kasse

Hjemmeside: krifa.dk
Stiftet: 1929
Krifa står for Kristelig a-kasse, men rummer også Kristelig A-kasse. Krifa A-kasse har lange rødder, og var den første ”gule fagforening” i Danmark. Det gule kommer fra Frankrig, hvor nogle fagforeningers medlemmer smadrede ruderne i arbejdernes strejkebrugerorganisationer og klistrede dem til med gult papir.

De gule fagforeninger var altså startet som en fagforening, der udførte strejkebrydende arbejde – ofte på bestilling af arbejdsgivere. Ordet er altså en nedsættende betegnelse.

De gule fagforeninger er ikke tilknyttet Landsorganisationen i Danmark, og er generelt billigere end de resterende.

De gule fagforeninger har ikke adgang til Arbejdsretten, og tilbyder ofte minimal juridisk bistand da de først og fremmest er en forretning og derefter fagforening. Hvorvidt de gule fagforeninger og deres tilhørende a-kasser er et godt alternativ er et kontroversielt emne.

Krifa har én af de laveste scorer på blot 5.1 ud af 10 på Trustpilot, og har 174.000 medlemmer (en af Danmarks største).

Prisen for kontingent i A-kassen er 476 kr og A-kasse+fagforening fra 515 kr(light). Krifa skilter ikke med det, men de støtter religiøse foreninger og kirkekurser for ansatte. Desuden går mange penge til hovedkvarterer og markedsførsel. Partipolitisk er alle opstillede fra Krifa blå. Krifa støtter også nødhjælpsprojekter i Danmark og udlandet igennem sit Corporate Social Responsivility-program.

Magistrenes A-kasse.

Hjemmeside: ma-kasse.dk
Stiftet: 1974
Magistrenes A-kasse er statsgodkendt og rummer humanister og scient.er. Det vil sige humaniora, naturvidenskab, it, kommunikation, psykologi, pædagogik, samfundsvidenskab og sundhed. Generelt er de 74.000 medlemmer højtuddannede, og har alle en mellemlang eller lang uddannelse. Deres trustpilot-score er på 5.8/10 – ikke højt set i forhold til de resterende a-kasser. Her tilbydes ingen fagforening.

Kontingentet er 481 kr i måneden. MA er i alle universitetsby i Danmark, og tilbyder Jobmatch i samarbejde med arbejdsgiverne. De tilbyder også sparring og rådgivning. Derudover er der talentprogrammer hvert år, hvor forskellige fagligheder løser konkrete problemer for virksomheder.

Min A-kasse (den digitale)

Hjemmeside: min-a-kasse.dk
Stiftet: 1914
Her er der tale om én af de absolut ældste a-kasser i Danmark, og er også en af de billigste med et kontingent på 457 kr i måneden. A-kassen hed oprindeligt Statstjenestemændenes og Telefonstandens A-kasse (STA) og var startet af 77 telefonfolk på Lolland-falster.

På Trustpilot ligger de i den bedre ende på medlemstilfredshed med en score på 7.1/10. De har 75.000 medlemmer, og er en tværfaglig organisation i dag. Du kan altså være medlem uanset job eller uddannelse (endda være selvstændig), så længe du er lønmodtager.

Akademikernes A-kasse

Hjemmeside: aka.dk
Stiftet: 1974
En af de tidligere og nutidigt største statsgodkendte a-kasser. Med godt 215.000 medlemmer og god vækst er det en populær og god a-kasse.

I hvert fald når man kigger på Trustpilot-scorende på 8.2/10. Med et medlemskab der koster kun 434kr i måneden er de den billigste a-kasse man kan finde som akademiker. Medlemskab er som (næsten) alle andre a-kasser gratis når man er studerende, med den fordel at de samarbejder med virksomhedernes rekruttering.

Dermed er man som færdiguddannet i en god position, da AKA håndplukker medlemmer, der er arbejdsløse/jobsøgende efter studiet og passer på virksomhedernes behov.

ASE

Hjemmeside: ase.dk
Stiftet: 1976, statsanerkendt 1977
A.kassen for Selvstændige plejede at hedde A-kassen for Selvstændige Erhvervsdrivende – derfor forkortelsen. Nu er den imidlertid tværfaglig, og alle kan indmeldes.

Det er der rigtig mange der gør – medlemstallet er på 150.000. Prisen er på 554 kr i måneden, og ligger dermed i den dyre ende. Til gengæld har a-kassen intet religiøst eller politisk ståsted. Hovedsædet er på Frederiksberg, men der er afdelinger i hele Danmark med 11 kontorer. Selvom de ikke længere eksklusivt dækker selvstændige, er de stadig specialiserede i den faggruppe med 40 års erfaring i rådgivning.

Der er rådgivning og sparring om rekruttering, HR, ledelse og jura. Som lønmodtager kan man se frem til at modtage op mod 18.395kr i dagpenge om måneden.

Det høje månedlige beløb går altså blandt andet til disse fordele. Tilfredshedsundersøgelse er lidt over middel med en Trustpilot score på 6.6.

3F (3FA)

Hjemmeside: https://www.3f.dk/
Stiftet: 2005
Fagligt Fælles Forbunds A-kasse er en ny spiller, der opstod da
Det er i dag Danmarks største A-kasse og fagforening, og har et stort politisk virke. Det er ikke kun snak når 3F kalder sig ”Danmarks stærkeste a-kasse”. 3F har nemlig været afgørende for såvel valget af Danmarks S-SF regering i 2011 (de støttede med 5 millioner kr) og mange politiske blokader og demonstrationer.

Generelt er 3F en meget indflydelsesrig politisk spiller såvel som a-kasse, og begge har stærke socialistiske rødder. Til gengæld er 3FA religiøst uafhængig, og er kendt som en meget multietnisk A-kasse – fagforeningen har hele 12% med anden etnisk herkomst end dansk.

Medlemstilfredsheden er lidt over middel med en Trustpilot score på 6.6/10.

You may also like...

Leave a Reply